Европейски ден на спорта – 24.09.2021

На 24.09.2021г Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи стана част от кампанията „Европейска седмица на спорта“, която е официално подкрепена от Министерството на образованието и науката. Основната цел на „Европейският ден на спорта в училище“ е да насърчи физическата активност сред учениците като включването на младите хора в подобен тип инициативи е от изключително значение за изграждането на здравословни навици. Всички ученици от осми клас, част от девети и единадесети клас се включиха и се забавляваха в организираните игри. Специални благодарности на госпожа Елена Дончева!

Европейският ден без жертви на пътищата бе отбелязан в ПГКМКС – гр.Варна от учениците на XIБ клас

     Днес 21.09.2021г. – Европейския ден без жертви на пътищата в ПГКМКС-Варна, по инициатива на МОН, МВР и Международната организация ROADPOL Safety Days 16-22 септември 2021г., в 11 „Б“ клас се проведе открит урок по образователно направление Безопасност на движението по пътищата на тема “Изследване влиянието на скоростта върху спирачния път“. Практическото занятие се осъществи на паркинга пред гимназията, като беше организирано и ръководено от д-р инж. Илиян Илиев и Зам. ДиректорУД Мария Игнатова. Бяха включени  междупредметните връзки и отношения с общообразователния предмет физика и астрономия. Учениците стигнаха до извода, че когато се увеличава скоростта двойно, спирачния път също се увеличава и то над четири пъти. В тази връзка учениците от 11 „Б“ клас разшириха представите си за правилата за безопасно движение по пътищата използвайки познатата формула от физиката S=V2.m и установиха, че посредством нея не се отчитат редица влияния на скоростта, като пътните условия и други.

         В тематичния час беше засегнат въпроса за безопасното пресичане на пешеходна пътека и възможната поява на т.нар. мъртва точка от спряно МПС, както й безопасното движение във влошени метеорологични условия.

Европейския ден без жертви на пътищата

VIII клас

НАЧАЛО: 10:30 часа

КласСтаяКласен ръководител
VIII A405Диана Димова
VIII Б404Катя Стоянова
VIII В402Теодора Черкезова
VIII Г409Йорданка Николова
VIII Д305Галина Аролска

IX клас

НАЧАЛО: 12:00 часа

КласСтаяКласен ръководител
IX А405Павлина Няголова
IX Б404Десислава Ботева
IX В402Кирил Димитров
IX Г409Габриела Стоянова
IX Д305Лилия Колева

X и XI клас

НАЧАЛО: 13:00 часа

КласСтаяКласен ръководител
X А304Миглена Николова
X Б303Ивалена Георгиева
X В202Жечка Владимирова
XI А202Гешо Любенов
XI Б310Елена Шуликова 

ДНЕВЕН РЕЖИМ от 16 до 30.09.2021

ТУК

очаквайте скоро актуализацията на разписанието по предмети в електронния дневник Shkolo

СПИСЪК УЧЕБНИЦИ

2021/2022 учебна година

VIII клас

IX клас

X клас

 

XI клас

Свободни места след III етап на класиране на Държавен план-прием няма.

ВАЖНО!

Последна възможност за поръчка на униформи –  29.07.2021 г. от 15:30 до 18:30 в стая 405.

График на комисията по записване на ученици след завършено основно образование в ПГКМКС за учебната 2021 – 2022 година на места по държавен план-прием 

 • Записване след трето класиране: 30 юли 2021 година
Работно време на комисията:
 • 09:00 – 11:00 – прием на документи
 • 11:00 – 11:15 – дезинфекция
 • 11:15 – 13:00 – прием на документи
 • 13:00 – 13:30 – дезинфекция
 • 13:30 – 15:00 – прием на документи
 • 15:00 – 15:15 – дезинфекция
 • 15:15 – 17:00 – прием на документи
Необходими документи за записване:

При записване учениците задължително трябва да са придружени от родител/настойник или упълномощено с нотариално пълномощно лице.

На 05 юли 2021 г. се състоя официалното откриване на СТЕМ център в Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи – гр.Варна „Creative free space“, изграден с участието на Център за творческо обучение. В него учители и ученици ще могат да работят с множество иновативни образователни технологии: интерактивен екран, 12 комплекта за роботика LEGO® MINDSTORMS® Education EV3, 2 ексклузивни маси за роботика, 12 устройства за управление на роботи, 32 устройства тип Chromebook,  очакват се и още в началото на новата учебна година. В центъра ще се провеждат следните активности:

 • „Клуб по роботика“, който ще обезпечи заниманията по интереси на учениците, които имат изявен афинитет по темата.
 • The Solution“ – STEM модул с интегрирани часове по математика, физика, философия, английски език и програмиране с фокус решаване на проблеми от реалния живот с помощта на роботи.
 • „Дигиталният ми АЗ“ – модул за пректно-базирано обучение с засилен изследователски подход с помощта на модела 1:1.

Част от гостите на откриването бяха Елена Кенарова – Началник отдел “Образование” и Румяна Ванева – Гл. експерт “Училища” от Община Варна; Розета Заркова – страши експерт за Квалификация на педагогическите специалисти и Лилия Стойчева – старши експерт по математика от РУО гр.Варна; Елисавета Якимова и  Александър Ангелов от Центъра за творческо обучение; директори и учители от Варна и Добрич. По време на събитието, получихме следните изключително интересни предложения:

 • Елисавета Якимова, регионален директор за Център за творческо обучение – гр. Варна, отправи предизвикателство Гимназията да започне подготовка за придобиване на статут на Google Reference School, което беше прието от Директора на гимназията – г-жа Вяра Дукова. Ако успее да постигне това, то нашата Гимназия ще бъде първото такова училище в Източна България и третото в цялата страна.

“Референтно училище” е световна програма на Google, за учебни заведения, които подобряват учебния процес чрез  дигитални технологии и насърчават ученето в новаторска учебна среда. За да станат част от нея, училищата покриват специфични критерии: да са Училище в облака с Google Workspace поне от една година, да имат сертифицирани учители по програмата Google Certified Educator, да имат паралелки учещи по Модела 1:1 с Chromebook устройства, да са готови да споделят опита си с други училища.

 • Александър Ангелов, основател на Центъра за творческо обучение, предложи участие в проекта Skills for Innovation (Умения за иновации), проект на INTEL, който се реализира в България в сътрудничество с ЦТО. В този проект до момента участват едва четири училища от цялата страна – в София, Пловдив, Хасково и Кюстендил, а от началото на новата учебна година към тях ще се присъедини и Варна, в лицето на нашата Гимназия.

Дейностите на проекта са предназначени за учители и ученици и целят да вдъхновят следващото поколение иноватори. Проектът включва иновативни STEM образователни материали, разработени от Intel и техни партньори, редица обучения за подготовка на екипите в училищата и достъп до най-съвременна технология от Intel.

По време на събитието гостите се запознаха лично и с някои от технологиите в новия СТЕМ център: бяха поканени да напишат отзиви в споделен Google Jamboard на поставени за целта Chromebook устройства. Също така предизвикахме тяхното въображение и инженерна мисъл със сглобяването на малки Lego модели.

Гимназията е с ИТ профил и посоката в която ще се развива е свързана със смисленото използване на различни технологии в учебния процес. Ние искаме нашите ученици да развиват умения за учене на всякъде и по всяко време, да развиват критично мислене, творчество, креативност и интелигентно използване на технологиите в съвременния свят.

info

Родителски срещи за края на учебната година​

информация тук

ПГКМКС С ОТЛИЧИЯ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ!

Наши ученици взеха участие в Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние”, организирано от ТУ – Варна в края на май – в СЕКЦИЯ 5 – Есе на тема: Енергетиката и ние – моделиране и модели на бъдещето. Всички се представиха отлично! Наградените с грамоти и предметни награди са: за Първо мястоДеян Николов, Второ място Александър Йорданов и Трето мястоКристиан Стоянов, всички от VIII В клас с класен ръководител г-н Е.Станчев.

Честит празник! 

Видео-поздрав от учителите и учениците на ПГКМКС – гр.Варна по случай 
Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! 

Честит 24 май!

Честит 24 май!

 

Всички проекти от видеото може да разгледате на адрес: 
http://24-may.itpg-varna.bg/

17 май е Денят на телекомуникациите!

 

Поздравяваме ви за празника с един плакат, изработен 
от Николая Димитрова, IXА клас
17-май-Празник на телекомуникациите

17-май-Празник на телекомуникациите

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЗЕМЯТА! 

Представители на Ученическия съвет организираха чудесната инициатива да посадят плачеща върба 🌱 и цветя 🌹 в двора на гимназията. Така учениците от ПГКМКС отбелязаха
Международния ден на Земята – 22 Април.  
С тази инициатива, те ни приканват на този ден да помним, че трябва да се грижим за нашата планета и да й помагаме, а не да й вредим, защото това е единственият ни дом.
 

На 21 Март 2021 Ивелин Иванов и Николая Димитрова от IXА клас спечелиха ✨🏆Бронзов медал🏆✨ на 13-тото Национално състезание по Информационни технологии в гр.Благоевград! Темата на състезанието бе „Европейски зелен пакт“ и поради епидемиологичната обстановка в страната то се проведе онлайн в платформата MS Teams. От над 80 проекта в 7 различни категории  Проекта “Играй с мен!” спечели Трето място в раздел “Самостоятелни компютърни приложения”!
Въпреки че не са в челната тройка, Филип Филипов от IXБ клас с проект за празника на розовата фланелка в раздел “Уеб сайт VIII-XII клас” и Лъки-Мартин Матев VIIIA клас с проект “King&Queen” в раздел “Интернет приложения”, се представиха 🏆ОТЛИЧНО ✨ !

Поздравяваме Ивелин, Николая, Филип и Лъки-Мартин! Гордеем се с тях и им пожелаваме много бъдещи успехи!

Боян Младенов от IXБ клас взе награда за първата си написана творба в VIII Национален декемврийски конкурс за хайку ❄️“Снежно огледало”❄️! Конкурсът се проведе на 23 Февруари, с жури:  председател доц. д-р София Филипова и състав: Александра Ивойлова, Людмила Христова и и Стоянка Боянова. В конкурса взеха участие 125 хайку поети с над 280 хайку, а Боян е отличен със Специална Награда за млад участник!

24 Февруари - Ден на розовата фланелка

Pink Shirt Day - 2021

Днес, 24.02.2021 г., отбелязваме Mеждународния ден за борба с училищния тормоз. Тази година и учениците от ПГКМКС се включиха в отбелязването на датата. Благодарим на Филип (9б), който направи уебсайт по темата и на Николая (9а), която направи този колаж специално за Деня на розовата фланелка. 

Инициативата Ден на розовата фланелка започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил нападнат, защото дошъл на училище с розово поло. Деца от класа му купуват десетки розови тениски и ги раздават на онези, които биха ги облекли в знак на подкрепа. А те се оказали много! Скоро инициативата се подема от хиляди училища по целия свят.

Къщичка за книги в нашето училище

📚

Учениците на ПГКМКС се сдобиха с прекрасен кът за четене. Един проект на преподавателите по Български език и литература от нашата гимназия, чието начало бе подпомогнато от Студентски съвет на ВСУ. Студентите предоставиха Къщичка за книги, която бе приета от представители на Ученическия съвет на училището.

👨‍🎓👩‍🎓

Нашите ученици се включиха активно в събиране на книги за началото на нашия библиотечния кът, в който ще се получават и периодични научни издания на разположение на ученици и учители. Вярваме, че този проект ще развие любовта към четенето и към книгите и ще допринесе за една позитивна образователна среда!

Къщичка за книги в ПГКМКС
Pic1

Уважаеми родители,

Всички ученици ще получат профил в G-Suite за образованието (облака на гимназията). На електронната поща на този профил сме изпратили форма за попълване от Вас. След като получим изискуемите данни, ще можем да Ви присъединим към електронния дневник на гимназията.

Уважаеми ученици, родители, служители и гости,
екипът на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи Ви кани на тържественото откриване на учебна 2020 / 2021 година, което ще се състои на 15.09.2020 от 10:00 часа пред сградата на Ректората, Машинно-технологичния факултет. на ТУ – Варна.

Поради предприетите мерки във връзка с пандемията от COVID-19, след приключване на официалната церемония по откриването в сградата на гимназията ще влязат само учениците от VIII клас придружени от класните ръководители. 
За всички останали ученици учебната година ще започне на 16.09.20 г. присъствено по установения учебен график.
В сградата на гимназията не се допускат ученици и служители без предпазни маски.

Списък учебници  

8 клас, 9 клас, 10 клас

 • Създадена е организация за закупуване на учебниците по Английски език с отстъпка.
 • Учебници по музика, изобразително изкуство и информационни технологии няма да се закупуват.
 • Учебниците по физика и астрономия ще обявим допълнително

Родителски срещи

 • Времетраене: 60 мин.
 • Начин на провеждане: онлайн
 • Дневен ред:
  1. Запознаване с начина на организация и ролите на служителите;
  2. Представяне на учителите и класния ръководител;
  3. Въпроси относно откриване на учебната година;
  4. Мерки COVID 19;
  5. Въпроси.

График

 • 8а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 10.09.2020 Начален час: 17:30 Връзка: https://meet.google.com/euq-mgxr-xux
 • 8б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 10.09.2020 Начален час: 17:45 Връзка: https://meet.google.com/rwn-dfub-ysi
 • 9а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:00 Връзка: https://meet.google.com/gsx-etdg-kxf
 • 9б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:15 Връзка: https://meet.google.com/xcs-jhnd-kbr
 • 9в клас – „Промишлена естетика и дизайн“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:30 Връзка: https://meet.google.com/kox-unwg-ryx
 • 10а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:45 Връзка: https://meet.google.com/dfx-dkah-imm
 • 10б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 18:00 Връзка: https://meet.google.com/iyc-cwre-bwg
Екипът на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи ще проведе онлайн родителски срещи както следва:

 1. Среща с родителите на учениците от 10 клас
 2. Среща с родителите на учениците от 9 клас
 3. Среща с родителите на учениците от 8 клас
Ако искате да станете част от нашия екип – свободните работни позиции са обявени в сайта на РУО – Варна.
Кандидатстването при нас става по следния ред:
 • Подаване на документи:
  • на място – ул. “Студентска” № 1, Учебен корпус на ТУ Варна, стая 401, от понеделник до четвъртък, от 9.00 до 14.00 часа.
  • или по електронен път на пощата на гимназията – office@itpg-varna.bg
 • В случай, че сте от избраните кандидати, на 24.08.2020 г. ще се свържем с Вас за да се явите на интервю от 25.08 до 28.08.2020 г.

Статичен пост