info

Родителски срещи за края на учебната година​

информация тук

ПГКМКС С ОТЛИЧИЯ ОТ НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ!

Наши ученици взеха участие в Националното средношколско състезание „Енергетиката и ние”, организирано от ТУ – Варна в края на май – в СЕКЦИЯ 5 – Есе на тема: Енергетиката и ние – моделиране и модели на бъдещето. Всички се представиха отлично! Наградените с грамоти и предметни награди са: за Първо мястоДеян Николов, Второ място Александър Йорданов и Трето мястоКристиан Стоянов, всички от VIII В клас с класен ръководител г-н Е.Станчев.

Честит празник! 

Видео-поздрав от учителите и учениците на ПГКМКС – гр.Варна по случай 
Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! 

Честит 24 май!

Честит 24 май!

 

Всички проекти от видеото може да разгледате на адрес: 
http://24-may.itpg-varna.bg/

17 май е Денят на телекомуникациите!

 

Поздравяваме ви за празника с един плакат, изработен 
от Николая Димитрова, IXА клас
17-май-Празник на телекомуникациите

17-май-Празник на телекомуникациите

ЧЕСТИТ ДЕН НА ЗЕМЯТА! 

Представители на Ученическия съвет организираха чудесната инициатива да посадят плачеща върба 🌱 и цветя 🌹 в двора на гимназията. Така учениците от ПГКМКС отбелязаха
Международния ден на Земята – 22 Април.  
С тази инициатива, те ни приканват на този ден да помним, че трябва да се грижим за нашата планета и да й помагаме, а не да й вредим, защото това е единственият ни дом.
 

На 21 Март 2021 Ивелин Иванов и Николая Димитрова от IXА клас спечелиха ✨🏆Бронзов медал🏆✨ на 13-тото Национално състезание по Информационни технологии в гр.Благоевград! Темата на състезанието бе „Европейски зелен пакт“ и поради епидемиологичната обстановка в страната то се проведе онлайн в платформата MS Teams. От над 80 проекта в 7 различни категории  Проекта “Играй с мен!” спечели Трето място в раздел “Самостоятелни компютърни приложения”!
Въпреки че не са в челната тройка, Филип Филипов от IXБ клас с проект за празника на розовата фланелка в раздел “Уеб сайт VIII-XII клас” и Лъки-Мартин Матев VIIIA клас с проект “King&Queen” в раздел “Интернет приложения”, се представиха 🏆ОТЛИЧНО ✨ !

Поздравяваме Ивелин, Николая, Филип и Лъки-Мартин! Гордеем се с тях и им пожелаваме много бъдещи успехи!

Боян Младенов от IXБ клас взе награда за първата си написана творба в VIII Национален декемврийски конкурс за хайку ❄️“Снежно огледало”❄️! Конкурсът се проведе на 23 Февруари, с жури:  председател доц. д-р София Филипова и състав: Александра Ивойлова, Людмила Христова и и Стоянка Боянова. В конкурса взеха участие 125 хайку поети с над 280 хайку, а Боян е отличен със Специална Награда за млад участник!

24 Февруари - Ден на розовата фланелка

Pink Shirt Day - 2021

Днес, 24.02.2021 г., отбелязваме Mеждународния ден за борба с училищния тормоз. Тази година и учениците от ПГКМКС се включиха в отбелязването на датата. Благодарим на Филип (9б), който направи уебсайт по темата и на Николая (9а), която направи този колаж специално за Деня на розовата фланелка. 

Инициативата Ден на розовата фланелка започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил нападнат, защото дошъл на училище с розово поло. Деца от класа му купуват десетки розови тениски и ги раздават на онези, които биха ги облекли в знак на подкрепа. А те се оказали много! Скоро инициативата се подема от хиляди училища по целия свят.

Къщичка за книги в нашето училище

📚

Учениците на ПГКМКС се сдобиха с прекрасен кът за четене. Един проект на преподавателите по Български език и литература от нашата гимназия, чието начало бе подпомогнато от Студентски съвет на ВСУ. Студентите предоставиха Къщичка за книги, която бе приета от представители на Ученическия съвет на училището.

👨‍🎓👩‍🎓

Нашите ученици се включиха активно в събиране на книги за началото на нашия библиотечния кът, в който ще се получават и периодични научни издания на разположение на ученици и учители. Вярваме, че този проект ще развие любовта към четенето и към книгите и ще допринесе за една позитивна образователна среда!

Къщичка за книги в ПГКМКС
Pic1

prof. Dimitar Chernev

Проф.Димитър Чернев

prof. Dimitar ChernevПроф. Димитър Чернев – Спасителят на Африка
Изобретател със световна известност, истински водопад от идеи, той дори е споменаван като кандидат за Нобелова награда.

Ражда се във Варна през 1930 г. Завършва електроинженерство и още тогава дава впечатляваща заявка: при дипломирането си в София, едва 22-годишен, смайва изпитната комисия с електромагнитен запис на целулоиден носител, нещо, което се прави тогава единствено от две германски компании.

Следващо негово проявление е конкурс на БАН, в който за едно място на младши научен сътрудник се явяват… 300 кандидати! Разбира се, печели синът на тогавашен висш държавник, но авторитетната комисия не може да препречи пътя за развитие на необикновения талант и специално за Чернев… открива второ място.

Главата му буквално ще гръмне от идеи, обаче как и къде да бъдат реализирани?

Той разбира, че това може да стане само на Запад. Късметът му се усмихва и при една командировка успява да се прехвърли от ГДР във ФРГ, после – във Франция, оттам – в САЩ. Едва 27-годишен, Димитър Чернев прави там светкавична кариера и е избран за асистент на д-р Денис Габор (1900-1979), бъдещ Нобелов лауреат – физик и електроинженер.

В Стафордския университет, където Денис Габор има прекрасно обзаведена лаборатория, българинът започва изследвания в звукозаписа, радиовълните и видеоизображението и заедно с англичанина д-р Нийл и с германеца д-р Ешке изобретява магнетофонната касета – същата, на която цели поколения после слушат музиката на Рей Чарлз, Джанис Джоплин, Луиз Армстронг, Ела Фицджералд, Махалия Джаксън, Бийтълс, Ролинг Стоунс. 

После се излива цял водопад от изобретения на… професора. Но преди това, от 1960 г., той, по съвет на д-р Денис Габор, защитава докторантура в Масачузетския технологичен институт, където е избран за професор, после следват професури в университети в Тексас и в Калифорния.

Сега – за “водопада”. Проф. Чернев става автор на знаменателно за техническото развитие на света откритие: система за запис и пренос на оптичен образ с дължина на вълната 3/10 от микрона! Така той доказва, че може да се слезе под 1/2 от дължината на вълната, като се получава образ с изключителна резолюция.

Работи в екип и при създаването на мобилните телефони, които са прекрасен пример за постиженията на професора.

Той прави революция в работата на шпионските спътници, които преди това спускат с парашути заснетите фотофилми над океана, а хеликоптери ги прихващат – далеч невинаги успешно. Проф. Чернев неимоверно опростява тези несигурни операции, като пренася заснетото, кодирано, върху лазерен лъч и то – в реално време!

Благодарение на него рязко е подобрена и работата на марсоходите. Дотогава се случвало те да катастрофират, щом срещнат препятствие, понеже сигналът от тях, докато пристигне до Земята и докато командата от Земята се върне обратно, белята ставала. Проф. Чернев използва лазерен лъч, телевизионен кинескоп и сензорно управление, за да реши проблема и така машината вече може сама да види препятствието и да го избегне.

Наречен е от някои “Спасителят на Африка” заради направо фантастичното му изобретение – слънчев хладилник, който работи без електричество, няма компресор, не му трябва газ – най-често амоняк. Хладилникът на проф. Чернев е истинско чудо за огромните райони на Африка без електричество, защото той дава възможност в него да се съхраняват ваксини за африканските деца и така да бъде осъществена с изключителен успех голяма програма на ООН за профилактика на тежки заболявания и да бъдат спасени децата.

В хладилника са съчетани магията на човешкия ум, магията на слънцето и магията на минерала зеолит! Получава се уред, какъвто има единствено в мечтите. А що се отнася до минерала зеолит, учените и досега изследват свойствата му и той ги удивлява все повече.

Проф. Чернев загрява чрез слънчев панел зеолита и с негова помощ хладилникът изстудява, движейки чиста вода между два контейнера, съединени помежду си. Водата се изпарява и втечнява, предизвиквайки охлаждане.

Около 1000 големи слънчеви хладилника са изпратени в Африка и свършват там отлична работа. Впоследствие световни фирми обзавеждат с новата техника фабрики, заводи, учреждения и по технологията на проф. Чернев разработват впечатляващи проекти за един милиард долара!

Двама български журналисти – Енчо Господинов, който работи години наред в САЩ, и е приятел с професора, и Венелин Митев, негов изследовател, си спомнят интересни моменти от живота на знаменития изобретател:

– Прототипа на първия слънчев хладилник той конструира в мазето си и после го пренася в своята великолепна градина, за която се грижи сам – така едновременно смайва гостите си и ги радва с ледени напитки и свежи плодове.

– Заедно с американския учен проф. Мъмптън и с японския учен проф. Минато създава световна Асоциация на естествените зеолити, в която са привлечени специалисти от много страни, а днес неин председател е българинът Валентин Вълчев, който заедно със Светлана Минтова е име със световна известност.

– Има впечатляващ принос в някои космически технологии, магнитни носители, лазерна техника, енергийни източници, дигитални технологии.

– Автор е на повече от 60 патента, много от тях обаче с гриф “Строго секретно”.

– Въпреки преживените огорчения в Отечеството, остава родолюбец до сетния си ден (5 септември 2012 г.), възстановява българския си паспорт, съпругата и децата му получават българско гражданство.

– Купува си апартамент във Варна, идва всяко лято в България с жена си и започва сътрудничество с негови колеги от БАН в областта на минералите, слънчевата енергия и нанотехнологиите, като работи по общи проекти и със Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

– Накрая цитат от Венелин Митев: “От няколко публикации в западния печат научих, че навремето името на проф. Димитър Чернев няколко пъти е споменавано като потенциален кандидат за Нобелова награда по физика. Не знам по какви причини това не е станало, но той безспорно е гениален учен и инженер…” И допълва, че за него в чужбина са писани книги, правени са документални филми, публикувани са много статии, очерци, репортажи.

Достигнал върхове в науката и чрез своите изобретения погледнал оттам в бъдещето, проф. Димитър Чернев е много земен човек: общителен, чаровен, жизнерадостен, с блестящо чувство за хумор. Свири на пиано, най-вече джаз, пее руски романси, създава настроение на всички около него. Пренася тази постоянно бликаща енергия, идеите, които не му дават мира деня и нощя, меракът за все нови и нови изобретения, в Отечеството. И макар вече 80-годишен, работи за тяхното осъществяване. Въпреки всичко, обаче, той, Великият талант, си остава за българите… Великият непознат!

Източник: Duma.bg

Джон Амброуз Флеминг

Джон Амброуз Флеминг

Сър Джон Амброуз Флеминг (роден на 29 ноември 1849 г., Ланкастър, Ланкашир, англ. – умрял 18 април 1945 г., Сидмут, Девън), английски инженер, допринесъл многобройно в електрониката, фотометрията, електрическите измервания и безжичната телеграфия.

Професор сър Джон Амброуз Флеминг е един от великите хора на радиото и електрониката.

Изобретяването на Флеминг на термичния клапан или вакуумната тръба може да се каже като началото на съвременната електроника. Той даде възможност на безжичната и по-късно електрониката да се придвижат напред, позволявайки да бъдат произведени първите безжични комплекти с разумна производителност. В резултат на този принос някои се позовават на Амброуз Флеминг като на бащата на електрониката.

Въпреки че изобретението на термоионния клапан или вакуумната тръба е основното твърдение на Флеминг за слава, той също е направил много други важни приноси в областта на електрическите машини, измервания по време на работния си живот. По време на пенсионирането на Флеминг той се интересува силно от голям брой други теми, свързани с електрониката, които включват новата област на телевизията.

 

Източник: Wikipedia

Акад.Тодор Николов

Академик Тодор Николов

Акад.Тодор Николов бе една от най-ярките фигури в геологическата наука в Бългаpия.
Той е човекът, положил българското антарктическо начало.

Той е роден на 26.02.1931 г. в с. Варана, Плевенско. Завършил е висше образование по геология в СУ „Св. Кл. Охридски„ през 1955 г. Научната си кариера започва през 1957 г. като научен сътрудник в Геологическия институт на БАН (през 1968 г. е избран за старши научен сътрудник). Специализирал е в Русия (1960 г.) и Франция (1968 г.). Доктор е по геология (1967 г.) и доктор на геолого-минералогическите науки (1984 г.), дългогодишен професор (от 1979 г.) в Софийския университет и в Геологическия институт (1996-2002 г.). От 2003 г. е гост-професор в Географския институт на БАН. Член-кореспондент (1984 г.) и действителен член (академик) е на Българската академия на науките (1997 г.); доктор хонорис кауза на Университета „Пол Сабатие“ в Тулуза, Франция (1994 г.). Член е на редица български, чуждестранни и международни научни дружества и асоциации. Почетен член е на Френското (1978 г.), Сръбското (2001 г.) и Българското геологическо дружество (2005 г.). Носител е на национални и чуждестранни ордени и медали; Кавалер на френския орден „Академични палми“. Чел е лекции в редица университети във Франция (Дижон, Гренобъл, Тулуза, Университета „Пиер и Мария Кюри„,Париж), Русия (Москва и Санкт Петербург), Гърция (Атина), Германия (Тюбинген), Нова Зеландия (Уелингтън) и др. Научно му творчество обхваща над 260 труда, в т.ч. 175 научни публикации, 6 монографии и книги, 3 университетски учебника, 3 учебно-методически ръководства, над 70 научнопопулярни статии, интервюта и др. Има публикации в България, Франция, Германия, Англия, Русия, Швейцария, Украйна. Главен редактор е на авторитетното списание „Доклади на БАН“. Бил е автор и в сп. „Обучението по география“

Източник: Wikipedia Lady-Zone

Грейс Хопър

Грейс Хопър

Грейс Хопър (на английскиGrace Hopper, с моминско име на английскиGrace Brewster Murray – Грейс Брюстър Мъри; 9 декември 1906 – 1 януари 1992) е американска военнослужеща, контраадмиралпрограмистка, създала програмното  осигуряване  за  компютъра Марк I  и  разработила първия компилатор  за  програмен език.

Родена е през 1906 г. в Ню Йорк в семейство на застрахователен агент. През 1928 г. завършва физико-математическия отдел на колежа Васар и получава почетна диплома от академичното дружество Фи Бета Капа (Phi Beta Kappa). През 1930 г. се омъжва за Винсънт Хопър (бракът им трае до 1945 г.). Получава докторска степен по математика от Университета в Йейл и става професор по математика във Васар.

Грейс Хопър пред компютъра UNIVAC

Грейс Хопър пред компютъра UNIVAC

 

UNIVAC

По време на Втората световна война завършва офицерска школа и постъпва на служба в Корабното бюро (на английскиBureau of Ships) в Харвардския университет. Член на екипа програмисти на компютъра Mark I. През 1947 г. нейни колеги открили буболечка (на английскиbug) в едно от релетата, която пречела на правилната работа на компютъра. Грейс Хопър нарекла операцията по отстраняване „дебъгване“ (на английскиdebugging, обезбуболечаване).

В периода 1951 – 1952 разработва програма, считана за първия компилатор в историята, която преобразува символите А-0 в машинен код за компютъра UNIVAC.

През 1959 Хопър играе важна роля в разработката на нов език за програмиране – COBOL.

Повече информация: тук

Източник: Wikipedia

Асен Йорданов

Асен Йорданов

На 2 септември през 1896 година се ражда един от онези българи, за които с право може да се каже, че са успели да прославят родината си в цял свят. Името му е Асен Йорданов, а факта, че и до днес неговия портрет е изложен в „Залата на славните“ в Нюйорското летище „Ла Гуардия“ е показателен за следата, която е оставил в историята.

Пресата съобщава за едно от изобретенията на Йорданов

Още като дете Йорданов показва интереса си към авиацията, занимавайки се с направата на хвърчила. Като по-голям той учи в училището за пилоти на известния френски летец-конструктор Луи Блерио в парижкото предградие „Етан“. По време на Балканската война Йорданов постъпва в аеропланното отделение край Свиленград и въпреки 16-годишната си възраст, през 1915 година успява да завърши първия български самолет “Експрес”. През Първата световна война участва в редица въздушни битки, а заради проявената смелост е награден с орден за храброст.

Повратна точка в неговия живот се оказва 1921 година, когато Американският аероклуб обявява конкурс за обиколка на Земята със самолет. Асен Йорданов изявява желание за участие, като заедно с Гаврил Стоянов успяват да издействат от правителството на Александър Стамболийски нужната сума в размер на 6000 долара. Двамата заминават за Америка, но състезанието така и не се състои, заради липсата на други участници. Младият и амбициозен Йорданов обаче остава в САЩ, където успява да разгърне потенциала си в пълна степен. Участва в съставянето на документацията и инструкции за поддържане и пилотиране на известни самолети, като междувременно учи и завършва аероинженерство, химия, физика и радиоинженерство. През 1941 година основава „Джорданов Авиейшън Къмпани“. Значението на научната дейност, която е развивал се доказва от факта, че книгите му са продадени в над 750 000 екземпляра в САЩ и дълго време служат на хиляди млади пилоти и авиатори. Именно Йорданов стои зад направата на първата въздушна възглавница и първият телефонен секретар.

Въпреки огромното признание, което получава в Америка, Йорданов до последно държи на табелката в дома му в САЩ да пише: “Асен Йорданов – български пилот авиатор”. След смъртта му през 1967 година става почетен гражданин на Ню Йорк, а за него първият човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг казва: „От него както аз, така и всички американски пилоти сме се учили на авиация“.

Графиня Лъвлейс

Графиня Лъвлейс

Огъста Ейда Кинг, графиня на Лъвлейс,[1], родена Огъста Ейда Байрон (на английскиAugusta Ada King, Augusta Ada Byron), е английска математичка, единственото законно дете на поета Лорд Байрон. Днес е известна като Ада Лъвлейс.

Става известна с превода си на научната статия „Елементи от аналитичната машина на Чарлз Бабидж“ за машина, наподобяваща компютър, към който тя добавя свои бележки. Днес тя се смята за първия програмист в историята, след като написва алгоритъм за намиране на числата на Бернули в такава форма, че да бъде разчетена от машината (т.е. компютърна програма).

За разлика от мнозина, включително и самия Бабидж, които отбелязват само полезността на машината за математически изчисления, Ада Лъвлейс успява да прозре отвъд това и да предугади потенциала на компютрите.

Източник: Wikipedia

Уважаеми родители,

Всички ученици ще получат профил в G-Suite за образованието (облака на гимназията). На електронната поща на този профил сме изпратили форма за попълване от Вас. След като получим изискуемите данни, ще можем да Ви присъединим към електронния дневник на гимназията.

Уважаеми ученици, родители, служители и гости,
екипът на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи Ви кани на тържественото откриване на учебна 2020 / 2021 година, което ще се състои на 15.09.2020 от 10:00 часа пред сградата на Ректората, Машинно-технологичния факултет. на ТУ – Варна.

Поради предприетите мерки във връзка с пандемията от COVID-19, след приключване на официалната церемония по откриването в сградата на гимназията ще влязат само учениците от VIII клас придружени от класните ръководители. 
За всички останали ученици учебната година ще започне на 16.09.20 г. присъствено по установения учебен график.
В сградата на гимназията не се допускат ученици и служители без предпазни маски.

Списък учебници  

8 клас, 9 клас, 10 клас

 • Създадена е организация за закупуване на учебниците по Английски език с отстъпка.
 • Учебници по музика, изобразително изкуство и информационни технологии няма да се закупуват.
 • Учебниците по физика и астрономия ще обявим допълнително

Родителски срещи

 • Времетраене: 60 мин.
 • Начин на провеждане: онлайн
 • Дневен ред:
  1. Запознаване с начина на организация и ролите на служителите;
  2. Представяне на учителите и класния ръководител;
  3. Въпроси относно откриване на учебната година;
  4. Мерки COVID 19;
  5. Въпроси.

График

 • 8а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 10.09.2020 Начален час: 17:30 Връзка: https://meet.google.com/euq-mgxr-xux
 • 8б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 10.09.2020 Начален час: 17:45 Връзка: https://meet.google.com/rwn-dfub-ysi
 • 9а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:00 Връзка: https://meet.google.com/gsx-etdg-kxf
 • 9б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:15 Връзка: https://meet.google.com/xcs-jhnd-kbr
 • 9в клас – „Промишлена естетика и дизайн“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:30 Връзка: https://meet.google.com/kox-unwg-ryx
 • 10а клас – „Системно програмиране“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 17:45 Връзка: https://meet.google.com/dfx-dkah-imm
 • 10б клас – „Възобновяеми енергийни източници“ – Дата: 14.09.2020 Начален час: 18:00 Връзка: https://meet.google.com/iyc-cwre-bwg
Екипът на Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи ще проведе онлайн родителски срещи както следва:

 1. Среща с родителите на учениците от 10 клас
 2. Среща с родителите на учениците от 9 клас
 3. Среща с родителите на учениците от 8 клас
Ако искате да станете част от нашия екип – свободните работни позиции са обявени в сайта на РУО – Варна.
Кандидатстването при нас става по следния ред:
 • Подаване на документи:
  • на място – ул. “Студентска” № 1, Учебен корпус на ТУ Варна, стая 401, от понеделник до четвъртък, от 9.00 до 14.00 часа.
  • или по електронен път на пощата на гимназията – office@itpg-varna.bg
 • В случай, че сте от избраните кандидати, на 24.08.2020 г. ще се свържем с Вас за да се явите на интервю от 25.08 до 28.08.2020 г.

Статичен пост